Koffie drinken: dit zijn de gezondheidsvoordelen

In Nederland drinkt men gemiddeld 1.84 kopjes koffie per dag. Het vaakst gebeurt dit gewoon thuis aan de keukentafel, of voor de televisie. Ook het meenemen van koffie wordt steeds populairder. Wij hebben dan ook een belangrijk aandeel in de geschiedenis van de koffie in Europe. De eerste Europeaan die een koffieplant vanuit Yemen naar Europa bracht heette Pieter van den Broek en was een Nederlander. Naast dat het ‘gewone’ kopje koffie nog altijd populair is, wijken we ook steeds vaker uit naar Specialty coffee. Je drinkt dan een (h)eerlijk kopje koffie, waarvan je weet dat het rechtstreeks van de boer wordt gekocht. Een transparant en duurzaam kopje koffie dus. Wij vertellen je in dit artikel wat de gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie zijn.

Koffie kan de kans op bepaalde type kanker verlagen

Volgens mevrouw Susan OH, M.P.H., director nutrition research, bevatten koffiebonen antioxidanten die radical damage (wat kan leiden tot kanker) kunnen voorkomen. Onderzoek van The BMJ wijst uit dat koffie drinken wordt geassocieerd met een minder hoge kans op melanoom en leukemie. Een ander onderzoek vertelt dat drinkers van koffie 26% minder kans hebben om darmkanker te ontwikkelen. Indien je meer dan 2,5 kop per dag drinkt is dit zelfs 54%. Experts raden je wel aan om niet meer dan vier kopjes koffie per dag te drinken omdat je anders last van je maag of migraine kunt krijgen.

Koffie kan diabetes type 2 voorkomen

Het aantal mensen met diabetes type 2 is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Uit onderzoek van Harvard University is gekomen dat het drinken van koffie (ook de cafeïnevrije variant) kan helpen voorkomen dat je diabetes type 2 ontwikkelt. Een interessant weetje wat niet in het onderzoek naar voren komt: koffie bevat chroom. Dit mineraal helpt het lichaam om insuline te gebruiken, wat de bloedsuikerspiegel reguleert.

Koffie verlaagt mogelijk de kans op de ziekte van Parkinson

Het is nog niet helemaal zeker, maar cafeïne lijkt een mogelijk voordeel te bieden tegen de ziekte van Parkinson. In 2017 is er gebleken dat de koffiedrinkers in verhouding minder vaak deze ziekte hadden. Men vermoedt dus dat dit komt door de cafeïne in de koffie.

Hart- en vaatziekten

Volgens onderzoek blijkt dat koffie de kans op hartritmestoornissen kan verlagen met 13%. Daarnaast hebben koffiedrinkers 19% minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten en 30% minder kans om te overlijden aan een hartaanval.

Koffie is al honderden jaren een populaire drank, en met goede reden. Dit artikel heeft alleen maar de oppervlakte bekrast van enkele van de vele voordelen die het drinken van koffie voor je gezondheid kan hebben.

Aanbevolen Artikelen