Zelf je koffie malen: dit wil je weten

Koffie kun je in verschillende soorten in huis halen. Denk aan het verschil tussen gemalen koffie en koffiebonen die je zelf nog moet malen. We raden je aan om voor de tweede optie te kiezen. Dit maakt je koffie namelijk nóg lekkerder. Al moet je dan natuurlijk wel even weten hoe je met het zelf malen van koffiebonen om moet gaan. Lees daarom snel verder, want we delen tips en tricks!

Waarom zelf de koffie malen?

Je vraagt je wellicht af: wat is nu het voordeel van zelf malen? Als je de koffiebonen zelf maalt, geniet je van enorm verse koffie. Gemalen koffie verliest namelijk al snel de verse smaak. Hoe langer je het bewaart, hoe ouder de koffie gaat smaken. Hoewel de smaak van koffiebonen ook wel iets afneemt, gaat dit een stuk langzamer. De koffiebonen blijven als het ware vers totdat je ze maalt. Dat is dus ideaal! Zo kun je de koffie ook nog eens een stuk langer in huis houden. Perfect als je graag lang wilt doen met je favoriete koffie, van illy bijvoorbeeld. Bij dit geliefde merk helpt het ook nog eens dat de koffiebonen goed afgesloten zitten, in een donker blik.

Aroma’s komen vrij

Waar komt die heerlijke geur vandaan, van versgemalen koffiebonen? Dit ontstaat door de aroma’s die vrijkomen, zodra je de koffie in de maler stopt. Het vervult met gemak de hele keuken of woonkamer. En zo krijg je alleen nog maar meer trek in dat smakelijke kopje koffie.

Malen met de hand of met een machine

Hoe maal je je koffie? Grofweg bestaan er twee soorten apparaten: een handmaler of een machinemaler. Een handmaler is goedkoop, en heeft het voordeel dat je de maling heel precies kunt uitvoeren. Het is echter wel best zwaar om met regelmaat zelf de bonen te moeten malen. Een machinemaler werkt een stuk eenvoudiger, maar er zit ook een groter prijskaartje aan. Iets om rekening mee te houden dus.

Keramische maalschijven

In de maler zitten zogenoemde maalschijven. Deze kunnen gemaakt zijn van verschillende materiaalsoorten, waaronder roestvrij staal en keramiek. Keramische maalschijven zijn de beste optie. Het is een duurzame materiaalsoort die lang meegaat, en die goed tegen warmte kan. Bij warmte vervormt het materiaal niet of nauwelijks. Dit maakt dat de maling van de koffiebonen consistent blijft, wat dan weer voor de beste koffiesmaak zorgt – ook op de langere termijn.

Vereiste maling

Per type koffie is er weer een andere maling wenselijk. Je maalt namelijk niet alle koffiesoorten op dezelfde stand! Zo vraagt espresso om een fijne maling. Bij filterkoffie heb je een grove maling nodig. En zet je koffie met bijvoorbeeld een V60 of een cafetière? Ga dan voor een medium maling. Zo bereid je het lekkerste kopje koffie!

Aanbevolen Artikelen