Is een glas wijn écht goed voor je hart?

De meeste mensen weten dat met mate drinken goed is voor het hart, maar wat betekent “met mate” eigenlijk? Een recente studie suggereert dat elke dag genieten van een enkel glas wijn de sleutel kan zijn tot een gezond hart, maar er zijn wat kanttekeningen…

Is rode wijn goed voor je hart?

Eerdere studies hebben gesuggereerd dat matig drinken van rode wijn kan beschermen tegen hartziekten, maar er is tegenstrijdig onderzoek geweest. Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Circulation, bekeek 100 gezonde volwassenen bij wie kransslagaderziekte was vastgesteld en ontdekte dat degenen die dagelijks van een glas of twee rode wijn genoten minder kans hadden op een tweede hartaanval of hart- en vaatgerelateerde sterfte tijdens de studieperiode dan degenen die zich onthielden.

Hoewel dit een zeer interessante bevinding is, is het belangrijk op te merken dat dit een kleine studie was en dat slechts één glas per dag was toegestaan – wat de onderzoekers doet vermoeden dat elke soort alcohol, bij overmatig gebruik of bij mensen die normaal geen alcohol drinken, meer kwaad dan goed kan doen…

Waarom lijkt rode wijn goed te zijn voor je hart?

Rode wijn zit vol met natuurlijke stoffen die polyfenolen genoemd worden – antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen helpen verminderen en de functie van de bloedvaten verbeteren. Resveratrol, een polyfenol dat in druivenschillen voorkomt, heeft vooral de aandacht getrokken als ontstekingsremmer met mogelijke voordelen voor de functie van de bloedvaten. Aanvullend onderzoek suggereert dat resveratrol de productie van stikstofoxide kan versterken. Stikstofmonoxide helpt de bloedvaten ontspannen, wat dan de weerstand tegen de doorstroming van bloed door ze….. vermindert.

Hoe zit het met witte wijn?

Helaas zijn de meeste studies waarin rode en witte wijn vergeleken worden niet overtuigend over enig cardiovasculair voordeel van het drinken van een van beide soorten wijn. Veel deskundigen vermoeden dat dit kan komen doordat mensen die witte wijn drinken de neiging gezonder te zijn dan drinkers van rode wijn, waardoor de voordelen van het drinken van elke soort alcohol verdrongen worden.

Matigheid is de sleutel!

Dus hoewel sommige onderzoeken wijzen op een verband tussen matig drinken en een goede cardiovasculaire gezondheid, is het belangrijk in gedachten te houden dat matiging betekent niet meer dan één glas per dag voor vrouwen of twee glazen per week voor mannen. En onthoud, ook al geniet je af en toe van wat alcoholische drankjes, er zijn genoeg andere manieren waarop je je hart kunt beschermen. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het eten van een hart-gezond mediterraan dieet met veel groenten, volle granen, vis, en olijfolie is goed voor je hart.

Aanbevolen Artikelen