Fan van pikant én smaakvol? Ontdek het Sichuan restaurant in Den Haag!

Ben jij wel te porren voor een scheut chili olie, pittig pepertje of schep hete saus? Probeer dan eens de Sichuan cuisine uit China! De gerechten kenmerken zich door de pikante, levendige en authentieke smaken. Het geheime wapen? De speciale Sichuanpeper, die een tintelend gevoel op je tong geeft (!). Gelukkig hoef je niet naar Azië te reizen voor deze speciale ervaring en kun je allerlei delicatessen proeven bij het Sichuan restaurant in Den Haag.

De Sichuanese keuken: een overvloed aan smaken

De Sichuanese keuken komt uit het zuidwesten van China, namelijk uit de provincie Sichuan. De Sichuan keuken is een van de populairste keukens van China en staat bekend om onverbiddelijk pittig te zijn. Ook de uitgesproken smaken maken Sichuanees eten speciaal. Waar we in Nederland vier basissmaken kennen (zoet, zuur, zout en bitter) proef je in Sichuanese maaltijden zeven smaken terug: zoet, zuur, pittig, tintelend, bitter, pikant en ziltig. Vijf essentiële kruiden zijn hierbij onmisbaar, namelijk kaneel, steranijs, Sichuanpeper, kruidnagel en venkelzaad. Deze kruidenmelange wordt vrijwel in elk recept verwerkt.

Durf jij de peper aan in het Sichuan restaurant in Den Haag?

Het meest kenmerkende ingrediënt in de Sichuanese keuken is de befaamde Sichuanpeper, een van de oudste Chinese specerijen. De peperkorrels hebben een geheel eigen smaak die te omschrijven is als licht pittig en aromatisch met een vleugje citroen. Het speciale aan de Sichuanpeper is dat het een vreemd verlammend gevoel achterlaat op de tong. Een beetje alsof je met je tong een batterij aanraakt. Deze smaaksensatie wordt door Chinezen omschreven als ‘Ma La’, wat verdovend en pittig betekent.

Dat de Sichuanezen van pittig eten houden, is niet zomaar. Vaak wordt dit toegeschreven aan het vochtige klimaat. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt vochtigheid namelijk gezien als zeer schadelijk voor de gezondheid: het schaadt de yang-energie van het lichaam en veroorzaakt futloosheid. De beste manier om het evenwicht te herstellen, is het eten van voedsel dat vocht en kou verdrijft, oftewel pittig voedsel. 

Klassiekers die je móét proeven in het Sichuan restaurant in Den Haag

Sta je al in vuur en vlam voor de Sichuan keuken en wil je het Sichuan restaurant in Den Haag bezoeken? Deze drie klassiekers moet je in ieder geval proeven tijdens je bezoek:

1: Hotpot

De culinaire trekpleister van Sichuan is toch wel de hotpot. Een hotpot is een hete pan gevuld met bouillon en heel veel peper. Hoe langer de bouillon pruttelt, hoe scherper de bouillon wordt. Op tafel staan verschillende ingrediënten die je in de hotpot doopt en zo gaart. Denk aan vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld tofu. Pittig lekker, al zeggen we het zelf.

2: Wantan soep

Als er één gerecht is dat de typische smaken van de Sichuan keuken heeft, dan is het wel wantan soep met dumplings. In deze pasteitjes van deeg kan varkensvlees, kip of garnaal zitten. De soep bestaat verder uit noedels en groenten zoals paksoi en lente-ui. Een zalig warm voorafje.

3: Mapo tofu

Mapo tofu is een van de bekendste gerechten uit Sichuan. De Sichuanese chilibonenpasta en de Sichuanpepers geven het gerecht een typerende smaak die je nergens anders ter wereld tegenkomt. Let wel: spicy is bij dit gerecht een understatement. Niet voor watjes dus, maar ongelooflijk lekker.

Aanbevolen Artikelen