Belangrijke basistips voor koken

Om goed te leren koken, is het verstandig om bij de basis te beginnen. Zo maak je het namelijk alleen maar makkelijker voor jezelf! Wie de basis van koken kent, voelt zich al gauw thuis in de keuken. Kun je nog wel wat tips gebruiken? Je ontdekt meer in dit artikel.

Van pan tot mes: gebruik goede spullen

Haal niet zomaar de simpelste spullen in huis, maar kies liever direct voor kwaliteit. Dit maakt het koken namelijk echt eenvoudiger. Een scherp koksmes werkt nu eenmaal beter dan een eenvoudig schilmesje – om maar een voorbeeld te noemen. Misschien nog wel belangrijker zijn de pannen waar je mee kookt: haal een mooie koekenpan in huis. Hier kun je al direct een heleboel maaltijden mee bereiden. Om te variëren met wat je op tafel zet, heb je echter nog wel wat meer pannen nodig. Denk tevens aan een braadpan, om eten te kunnen sudderen. Dit is een veelgebruikte kooktechniek!

Ken de kooktechnieken

Over kooktechnieken gesproken: het is belangrijk dat je deze weet te onderscheiden. Als je bijvoorbeeld eens een kookboek leest, snap je zo namelijk direct waar het over gaat. Er zijn veel kooktechnieken die je kunt toepassen. Bakken is de meest gebruikte techniek, waarbij we doorgaans boter of olie gebruiken. Ook koken in water wordt vaak toegepast, voor groenten en aardappelen bijvoorbeeld. Hier kun je mee beginnen: maak deze technieken eigen. Wil je iets speciaals proberen? Denk dan aan braden, stomen, roerbakken, frituren of pocheren. Je bereidt eten met de verschillende technieken steeds weer op een andere manier, wat een sterke invloed heeft op de smaak. Er zijn trouwens ook verschillende snijtechnieken, die je toepast voordat je het eten in de pan gooit: van julienne tot brunoise.

Basis in de pan

Je gooit eten meestal niet zomaar in de pan. Het is gebruikelijk om een bepaalde basis te leggen. Bedenk bij bakken bijvoorbeeld of je boter of olie wilt gebruiken. Voeg ook zeker wat knoflook en ui toe in de koekenpan, aangezien dit bij vrijwel ieder gerecht past. Kook je in water? Laat het water dan idealiter eerst koken voordat je groenten, rijst of pasta toevoegt.

Uitpakken? Gebruik recepten

Een simpel avg’tje of een eenvoudige pasta kun je wellicht wel uit het hoofd bereiden. Wil je eens uitpakken? Gebruik dan eerst recepten over je favoriete keuken: zo kun je alles stap voor stap namaken, en tegelijkertijd leren over koken. Hiermee sla je twee vliegen in een klap!

Eten op smaak brengen

Vind je dat je maaltijden wat saai smaken? De kans is groot dat er smaakmakers missen. Breng je eten altijd op smaak! Gebruik in ieder geval wat peper en zout: dit voegt al direct een verdiepende laag toe aan een maaltijd. En haal verschillende gedroogde kruiden in huis, waaronder Italiaanse kruiden, paprikapoeder, kaneel, gember, komijn, kerrie en oregano. Houd je van pittig? Dan kun je tevens denken aan cayennepeper of chilivlokken. Van de meeste kruiden heb je maar een snufje nodig – experimenteer hier lekker mee.

Aanbevolen Artikelen