De eerste keer dat je sommige bieren drinkt kan ontmoedigend zijn. Misschien vind je hun sterke koolzuur, bittere nasmaak en vreemde smaken vreemd en afstotend… maar maak je geen zorgen. Zoals bij de meeste dingen, zal je smaak zich met voldoende blootstelling (en misschien een beetje hulp) aanpassen. Spoedig zul je kunnen genieten van de volle smaken en complexiteit van je favoriete bieren.
Hier zijn enkele manieren om je ervaring met bier drinken te vergroten:
1. Gebruik een onderzetter voor je glaswerk
Mokken, pints, en andere soorten glaswerk hebben allemaal ribbels die belletjes opvangen en een vergrotend effect kunnen geven waardoor de kleur donkerder lijkt dan hij in werkelijkheid is. Onderzetters zijn ontworpen om vloeistoffen op te vangen, zodat ze een barrière vormen tussen het glas en de tafel en voorkomen dat belletjes je uitzicht verpesten.
2. Laat het ademen…
De meeste bierexperts zijn het erover eens dat bier beter smaakt als je het een paar minuten laat ademen voor je het drinkt. Zo kan de koolzuur in het bier uit het glas ontsnappen en worden de smaken en aroma’s die je proeft versterkt. Probeer het niet te snel op te drinken, anders kan je gehemelte overweldigd raken door het koolzuur, waardoor je moeilijk andere smaken kunt waarnemen.
3. Bewaar je bier in een koele omgeving terwijl je het drinkt
Dit helpt de knapperigheid van het bier te behouden en laat de smaken zich presenteren. Als je het op een warme zomerdag in een warme kamer of buiten laat zitten, wordt het bier warmer waardoor het zoeter lijkt omdat je gehemelte door de temperatuur voor de gek gehouden wordt.
4. Houd je glas schuin
Zolang je glas niet helemaal gevuld is, probeer je je glas onder een hoek van 45° te houden. Zo kun je je bier rondwervelen en komen alle aroma’s vrij zodat ze je neus kunnen bereiken.
5. Kantel je glas lichtjes terwijl je het drinkt
Probeer, als je een slok bier neemt, het glas iets te kantelen zodat de vloeistof de binnenkant van het bierglas bedekt. Zwiep het dan rond in je mond. De vloeistof zal zich vermengen met speeksel, waardoor vloeistoffen vrijkomen die je smaakpapillen coaten waardoor je verschillende smaken kunt waarnemen.
6. Koop het juiste glaswerk
Verschillende stijlen glazen zijn ontworpen voor verschillende soorten bieren. Pilsners, stouts, ales, en tarwebieren hebben allemaal verschillende soorten smaken die in sommige soorten glaswerk beter doorkomen dan in andere. Zo versterkt de ronding aan de bovenkant van een snifter de zoetheid, terwijl een pilsglas de hopbitterheid beter tot zijn recht laat komen omdat er boven de lip geen ronding is om die te blokkeren.
7. Gebruik keukengerei of probeer het rond te zwenken
Er zijn sommige etenswaren waarbij gebruiksvoorwerpen gewoon niet nodig zijn (of zelfs maar gewenst, wat dat betreft). Om dit te testen neem je een slok bier en probeer je vork te gebruiken om een voorgerecht te eten; de resultaten zullen je verbazen. Door het koolzuur in bier kan het gaan schuimen zodra het je tong raakt, waardoor je de smaken moeilijk goed kunt waarderen. Om die reden raden sommige koks aan om gebruiksvoorwerpen in een glas bier rond te wervelen voor je een slok neemt. Zo krijgt de beluchting de tijd om zachter te worden en kun je al die smaken ongestoord ruiken en proeven.
8. Gebruik verschillende soorten glazen
Als je donkerder bieren drinkt, zoals stouts of porters, kies dan voor snifterglazen, want die vangen de aroma’s aan de bovenkant op en weerkaatsen ze terug naar je neus, zodat je meer van de subtiele smaken kunt waarnemen. Als alternatief, als je pale ale of pils drinkt, kies dan voor een pilsglas omdat dat de meer uitgesproken hoparoma’s accentueert.
9. Sluit je ogen
Deze is vrij eenvoudig: door al je zintuigen behalve de smaak te blokkeren kan het bier zoeter en voller lijken dan gewoonlijk, omdat je hersenen alleen op dat deel van de ervaring gericht zijn. Misschien wil je dit wel eens proberen na een paar biertjes!
10. Reinig je gehemelte met wat harde crackers
De koolzuur in bier maakt het moeilijk al zijn subtielere smaken waar te nemen, maar door er wat harde crackers in te dopen en ze in te nemen kun je je gehemelte opruimen zodat je echt aan de slag kunt.